Неподозираните качества на яйцата

file13992

Британски учени наскоро обявиха че са намерили отговор на вечния въпрос кое е първо- яйцето или кокошката. Те са категорични, че първа е кокошката, защото за образуването на черупката на яйцето са необходими протеини, които се съдържат само в яйчниците на кокошката. От дълги години яйцето е обект на дебати, свързани с това вредна или не е косумацията му, трябва ли да ядем само белтъка, а жълтъка да го хвърляме, защото увеличавал холестерола. Яйцето по отношение на хранителния си състав е истински феномен! Само суровите яйца са опасни, защото могат да провокират салмонелоза.

Доказано е, че яйченият белтък е изключително полезен – повече от бялото месо, от рибата и млечните продукти. Защото се усвоява почти изцяло и съдържа много аминокиселини, а именно валин, левцин и изолевцин. Жълтъкът съдържа такива важни биологичноактивни вещества като лутеин, холин, лецитин, биотин, метионин. В него има и много мастноразтворими витамини – А, D, Е и такива от групата В. От минералните вещества най-важни са фосфорът, цинкът, сярата, калцият, калият, магнезият, магният, желязото. Фосфорът от кокоше яйце е изключително полезен за нервната система на човека, включително и за кората на главния мозък. 

Print
Освен всичко друго яйцата са много подходящи и при анемия. Средната маса на едно яйце е 60 г и съдържа средно 85 ккал. Влияе и на образуването на антителата.  Благодарение на този продукт можете бързо да възстановите силите и да укрепите имунната система. Изключително полезен е и за растежа на детския организъм! 

Въпреки всички изброени полезни съставки на яйцата, защо тогава много хора започнаха да се отказват от него? Пак заради това – голямото количество холестерол, съдържащ се в жълтъка. Преди години паниката започна да се разпространява в Америка, където отдавна са предприели антихолестеролова кампания. Затова първата работа на американските диетолози била да забранят яйцата като вредни и да започнат да пропагандират маргарина като полезен продукт.

Въпреки това обаче броят на сърдечносъдовите, раковите и автоимунните заболявания съвсем не намалял. Пак обърнали внимание на яйцата, провели изследвания и стигнали до извода, че този продукт няма никакво отношение към повишаване нивото на холестерола в кръвта. Сега вече в Америка и Европа се водят обширни кампании, пропагандиращи полезните свойства на яйцата.

Дори нещо повече – яйцата не само че не са вредни за кръвоносните съдове, те са полезни, защото съдържат повече лецитин от холестерола. Те са истинско лекарство и профилактика на атеросклерозата.  В страните, където традиционно се ядат повече яйца като Япония и Франция например, е най-ниско нивото на сърдечно-съдовите заболявания.

Така, че скъпи читатели, Великден наближава, консумирайте с удоволствие  и без притеснение пресни яйца!

easter-bunny-2easter_eggs_final_04_slide-448615ee5f4de78b66b454a7f3734169f3f21a94-s6-c30