Хомеопатични възможности в терапията на мигренозното главоболие

belchohristov.com_3428 Главоболието е обединяващо понятие за различни болки и болезнени усещания в областта на главата. То винаги е признак или резултат на някаква болест или реакция на организма към дадени условия на живот. Трудно е да се диагностицират причините на главоболието, за което е необходимо всеки болен да проследи общото състояние на организма си, периодичността на болките, областта, в която се явяват, времето на явяване и обстановката, при която болките са най-силни.

Главоболието се класифицира като:

Първично главоболие

Типове първично главоболие: мигренататензионното главоболиеклъстърно главоболие, автономните тригеминални цефалгии.Според същата класификация към първичното главоболие се причисляват и някои по-рядко срещани типове като главоболие породено от кашлица, напрежение и сексуално главоболие

Вторично главоболие

Вторичното главоболие за класифицира въз основа на своята етиология, а не на проявените симптоми. Основните типове вторично главоболие са причинени от травма във врата или главата като: „камшичен удар“, вътречерепен хематом, посткраниотомия или други наранявания на главата и врата.

Като вторично главоболие се класифицира и такова причинено от смущение в черепните и шийните съдове като исхимичен инсулт и преходна исхимична атака, нетравматична вътречерепна хеморагия, съдова малформация или артериит.

В течение на една календарна година 90% от хората страдат от главоболие. От тези потърсили медицинска помощ при около 1% се установява наличието на сериозно първично заболяване.

Първичното главоболие съставлява повече от 90% от оплакванията от главоболие, а от тези най-често срещаното е епизодочното тензионно клавоболие.

migraine-headacheprichini_migrena

Мигрената е хронично нарушение, което се характеризира с повтарящи се умерени до силни главоболия, които често се свързват с редица симптоми на автономната нервна система. Обикновено главоболието е едностранно и е пулсиращо по характер, като трае от 2 до 72 часа. Съпровождащите симптоми може да включват гаденеповръщанефотофобия (повишена чувствителност към светлината), фонофобия (повишена чувствителност към звука) и болката обикновено се засилва при физическа активност. До една трета от хората с мигренни главоболия изпитват аура: краткотрайно визуално, сетивно, речево или моторно смущение, което сигнализира, че скоро ще настъпи главоболието.

Смята се, че причината за мигрените е смесица от фактори от околната среда и генетични фактори.Около две-трети от случаите се предават в семействата.Променливите нива на хормоните също може да играят роля: мигрената засяга малко повече момчета, отколкото момичета преди пубертета, но около два до три пъти повече жени, отколкото мъже.Предразположението към мигрена обикновено намалява по време на бременност

Мигрената обикновено се проявява чрез самоограничаващо се, повтарящо се силно главоболие, свързано със симптоми на автономни симптоми. Мигрената, която трае повече от 72 часа се определя като мигренен статус.Има четири възможни фази на мигрената, въпреки че не винаги се изпитват всички фази:

 1. Продромалната, която се появява часове или дни преди главоболието
 2. аура, която предхожда непосредствено главоболието
 3. Фазата на болка, която е позната също като фаза на главоболие
 4. Постдромалната, ефектите, изпитвани след края на мигренния пристъп

Диагностицирането на мигрената се основава на признаци и симптоми.От време на време се прави визуализационен тест, който да изключи други причини за главоболието.Смята се, че значителен брой от хората с такова състояние не са били диагностицирани.

Диагностицирането на мигрената без аура, съгласно Международното дружество по главоболие може да бъде направено въз основа на следните критерии – „критериите 5, 4, 3, 2, 1“:

 • Пет или повече пристъпа – за мигрена с аура два пристъпа са достатъчни за диагноза.
 • Четири часа до три дни продължителност
 • Две или повече от следните:
  • Едностранна (засягаща едната половина на главата);
  • Пулсираща;
  • “Умерена или голяма интензивност на болката”;
  • “Влошаване от или причиняваща избягване на обичайната физическа активност”
  • Едно или повече от следните:

Ако някой усеща две или повече от следните: фотофобия, гадене или неработоспособност/неспособност за учене за ден, диагнозата е по-правдоподобна. При хората с четири или пет от следните: пулсиращо главоболие с продължителност от 4 до 72 часа, болка от едната страна на главата, гадене или симптоми, които пречат на живота на човека, вероятността това да е мигрена е 92%. При хората с по-малко от три от тези симптоми, вероятността е 17%

headacheПровокиращи фактори:

—Храни: шоколад, алкохол / коняк и червено вино/, сирене и други млечни продукти, кафе и чай, мазни меса, изкуствени подсладители, цитрусови плодове, ядки ,пушени риби.

—Физически фактори: липса на сън или преспиване, умора и изтощение, внезапно и силно напрежение, нарушения в хранителния режим.

—Хормонални : менструация, овулация, промяна в хормонални нива. Установена е връзката на мигрената с нивата на свободните естрогени. Това е и основната причина за изчезването на болестта при настъпването на климактерична възраст при жените.

—Психичен стрес , тревога и безпокойство, депресия.

—Фактори от външната среда: мигаща или ярка светлина, флуоресцентно осветление, промени във времето, силни миризми.

—Лекарства – злуопотребата с тях е рискова.

—Стрес

images

Хомеопатична терапия при мигренозно главоболие:

В повечето случаи състоянието може да бъде ефективно лекувано. Профилактичното лечение на мигрената цели да редуцира честотата , тежестта и продължителността на мигренозните пристъпи , дори до пълното им изчезване. Хомеопатията може да омекоти и разреди пристъпите. В по-голямата част от случаите се стига до сериозен контрол и дори до излекуване на заболяването.

IRIS VERSICOLOR – мигрeни, които най –често се появяват през почивните дни, празници, в началото на отпуските. Съпровожда се с повръщане. Често главоболието се предшества от зрителни смущениея.

NUX VOMICA – при сутрешно главоболие, дължащо се на преяждане и прекалена употреба на алкохол. Подходящ е за хора на отговорни постове, Живеещи в непрекъснат стрес

KALIUM BICHROMICUM– при точковидно главоболие, най-често над дясното око.Съпровожда се от болки в стомаха и гадене и повръщане.

CYCLAMEN – главоболието се предшества от зрителни смущения, световъртеж и гадене. Появява се сутрин, преди или по време на ментструация. Ментруалният цикъл е тежък, със съсиреци и спазми на шийката на матката

—SEPIA– при хора с депресивни прояви и локализирани болки в главата в ляво.

—GELSEMIUM– се препоръчва при тилна локализация на главоболието, с усещане на прилив на кръв. Често то се предшества или съпровожда със зрителни смущения, тремор, често уриниране , притеснение и страх от предстоящи събития, сценична треска

—LACHESIS MUTUS – най-често използвания хомеопатичен медикамент от жени в менопауза. Повлиява много добре симптомите – топли вълни, сърцебиене, изпотяване, нередовна менструация и др. Главоболието е изявено сутрин.

—IGNATIA AMARA – при гловоболие, провокирани от силни емоции, мъка и разочарования. Болката е челна, точковидна и се мести.

—NATRIUM MURIATICUM – при хора, склонни на депресивни прояви, отключвани от раздяла ,скръб, разочарование. При глаоболие,предизвикано от силно слънце.

—KALIUM PHOSPHORICUM – при главоболие от умствено претоварване, с тилна локализация.

—ANAKARDIUM ORIENTALE – препоръчва се на ученици и студенти с голямо умствено претоварване и склонност към преяждане и наднормено тегло.

Хомеопатични средства, когато главоболието е провокирано от :

– излагане на студен въздух – Aconitus nappelus 9CH

– интензивен интелектуален труд, студентско главоболие – Kalium phosphoricum 9сн

– eмоциионално притеснение – Gelsemium sempervirens 15 CH

– хранително претоварване, преяждане и препиване – Nux vomicа 9 CH

– прегряване, слънчев удар – Belladonna 15 CH

– претоварване на очите -Ruta graveolens 9 CH

– при жени по време на климактериум – Lachesis mutus 15 CH

Автор: д-р Габриела Кехайова

Използвана литература:www. wikipedia.org, www. medinfo.com, www.framar.bg www.homeopathytoday.eu  и др.