Намалете неприятните симптоми на менопаузата с хомеопатия!

lkjhgjfghdfyhdtudy5463123254675680jythsertgretstgdsgsg5rg4t3klimakterium 2

Менопаузата представлява естествено и необратимото прекратяване на функцийте на яйчниците – окончателно прекратяване на менструирането и настъпването на невъзможност за забременяване. 

Остаряването е свързано и с промени в половата система. Намаляват способностите на яйчниците да произвеждат хормони и да отделят годни за оплождане яйцеклетки. Това в крайна сметка води до невъзможност за зачеване и раждане. Жената престава да менструира.

Настъпването на менопауза е свързано с хормонални промени и с неприятни симптоми. Този период се нарича перименопауза и често се означава като климактериум (понятието климактериум е по-широко и включва и постменопаузата). Тя започва години преди настъпването на менопаузата и по дефиниция завършва 1 година след последната менструация. Перименопаузата може да продължи 6 и повече години.

Перименопаузалните симптоми са предизвикани от променящите се нива на хормони отделяни от яйчниците, какъвто е естрогенът. По време на този преход нивата на естрогените постепенно намаляват. Появяват се симптоми, като нередовен мензис, горещи вълни, нарушения на съня, промени в настроението. Настъпват и неприятни симптоми от пикочно-половата система – болка при полов контакт и / или сухота на влагалището, ниско либидо (полово влечение). По време на перименопаузата жените могат да заченат, въпреки че вероятността е много по-ниска.

Появата на симптомите на прехода към менопауза обикновено започва на около възраст 45,5-47,5 години. Средната възраст на настъпване на менопаузата е около 50-51 години. Менопаузата се счита за преждевременна, когато настъпи преди 40-годишна възраст. Хормоналните промени при преждевременна менопауза наподобяват тези при навреме настъпилата. Яйчниците произвеждат много малко естроген.

Причините за преждевременна менопауза може да са много:

 • Автоимунни заболявания: тиреоидитът на Хашимото, витилиго и миастения гравис и др.;
 • Ендокринни заболявания
 • Вирусни инфекции: паротит и други;
 • Химиотерапия при злокачествени заболявания;
 • Лъчева терапия;
 • Хирургично отстраняване на яйчниците – овариектомия; хирургия за премахване на матката (хистеректомия) води до прекратяване на менструирането, но менопауза настъпва тогава, когато яйчниците престанат да функционират;
 • Токсини: тютюнопушенето е една от честите причини;
 • Генетични аномалии;
 • Живот на голяма надморска височина.
 • При пушачки, изпушващи повече от една кутия цигари на ден, е по-голяма вероятността климаксът да настъпи по-рано. Причината е, че никотинът нарушава синтеза на естроген.

Симптоми на менопаузата

300x300_2068meno

По време на прехода към менопауза – перименопаузата, в резултат на намаляване на естрогените могат да се появят различни оплаквания. При част от жените (20 %) оплаквания могат да липсват, но при повечето има различни по тежест симптоми – леки, умерени или тежки. Оплакванията могат да продължат от 6 месеца до около 10 години.

Нередовният мензис може да е първият симптом на перименопаузата. Обикновено първоначално циклите (под менструален цикъл се разбира периодът между две менструации) се скъсяват, а след това се удължават, но всякакви други промени са възможни. Освен промяна в дължината на цикъла може да се промени и естеството на менструалното кръвотечението – по-оскъдно или по-обилно. Тези промени могат да продължат до пълното отпадане на менструацията, да има редуване на периоди с менструални нарушения с такива с нормален цикъл. При някои жени имат редовни цикли до настъпване на менопаузата.

Най-честото оплакване на една жена в прехода към менопаузата са горещите вълни. Вълните се срещат при около 75 % от жените перименопаузално и / или след менопауза. При повечето засегнати жени появата им продължава повече от 1 година, а при близо половината – до 5 години. Горещите вълни често причиняват неудобство и дискомфорт, както и нарушения на съня и емоционална лабилност, особено ако те са интензивни и се появяват често. Вълната трае от 30 секунди до няколко минути и се появява с различна честота – на всеки час, на всеки няколко дни. Средната продължителност е 2-3 минути. 

Други симптоми, които могат да възникнат в климактериума, са промени в настроението, депресия, раздразнителност, тревожност, нервност, нарушения на съня (включително безсъние), загуба на концентрация, главоболие и умора. За появата им значение имат и много други фактори (стареенето, придружаващи заболявания и др.)

Изследвания при менопауза

При около 66 % от жените клиничната картина е типична и е ясно, че се касае за настъпване на менопауза. В такива случаи лабораторни тестове обикновено не са необходими. Ако нарушенията в менструалния цикъл започнат далеч преди 50-годишна възраст или ако има неясни симптоми, се налага извършване на изследвания, за да се прецени каква е причината за нарушенията. За да се потвърди менопауза или перименопауза, се правят кръвни тестове за измерване на нивата на естроген и фоликулостимулиращия хормон – FSH.

При намаляване на функцията на яйчниците се повишава секрецията на хормоните, стимулиращи яйчниците – гонадотропните хормони, отделящи се от хипофизата. С настъпване на менопаузата секрецията на гонадотропините се увеличава драстично. Нивата на FSH са по-високи от тези на LH. Затова ФСХ се използва като диагностичен маркер за яйчникова недостатъчност. Изследването на LH не е необходимо за поставяне на диагноза менопауза. Нивата на естрадиола и естрогена престават да имат големи колебания, както по време на менструалния цикъл, измерените им стойности са много по-ниски. Нивата на циркулиращия естрадиол са много различни преди и след менопауза, като тези нива са много по-ниски в менопаузата.

За да се прецени дали да се включва лечение, е необходимо лекарят да проведе подробен разпит за медицинската и семейната история за жените и физикален преглед. Необходим е преглед на гърдите, мамографията или ехографско изследване. Подробен гинекологичен преглед и проследяване на кръвното налягане също са неизменна част от подготовката. Извършват се кръвните тестове. Получената информация помага на лекарите да определят риска на жената от развитие на определени заболявания след менопаузата.

Ако се стартира лечение, е необходимо да се правят периодично гинекологични изследвания, както и изследване на гърдите.

Измерване на костната плътност е хубаво да се започне след настъпването на менопаузата, особено при жени с рискови фактори за остеопороза.

Необходимо ли е лечение при менопауза?

 Общи мерки

менопауза2

Най-честото оплакване при жените в менопауза са горещите вълни. За облекчаването им дамите могат да използват някои общи мерки, като:

 • При някои жени е възможно провокиране на горещите вълни от храни и напитки. Най-често такива са кафе, чай и пикантни храни. Ако се установи такава зависимост, е препоръчително избягването им.
 • Намаляването и спирането на тютюнопушенето, както и избягване на стреса, може да помогне за облекчаване на горещите вълните и подобряване на съня.
 • Друга възможност за постигане на температурен комфорт при горещи вълни е носенето на няколко ката дрехи, които могат да бъдат събличани при необходимост. Дамите трябват да предпочитат естествени проветриви материи за дрехи и спално бельо, като памучната материя.
 • Редовната физическа активност (особено аеробни упражнения) може да облекчи горещите вълни и да подобри съня.
 • При някои жени добър ефект се получава при използването на техники за релаксация, медитация, масаж, йога. Освен за облекчаването на горещите вълни, те помагат и за депресията, раздразнителността и умората. Създадени са техники на дишане, които могат да помогнат при тези оплаквания.

Чест проблем е наддаването на тегло. Редовни физически упражнения, особено когато се комбинират с ниско калорийна диета, бедна на мазнини и бързи въглехидрати, помага на жените да контролират теглото си, а също спомагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта и намаляват риска от атеросклероза, включително и за коронарна болест.

Физическите упражнения, като ходене, бягане и вдигане на тежести, заедно с приема на калций и витамин D могат да забавят загубата на костна плътност.

 

Хормонална терапия

Хормонална терапия

Хормоналната терапия, наречена още хормон-заместителна терапия, е все още най-ефективният начин за лечение на симптомите на менопаузата. Но дългосрочните проучвания на жени, получаващи комбинирана хормонална терапия с естроген и прогестерон, са били спрени, тъй като е открито, че тези жени са имали повишен риск от инфаркт, инсулт и рак на гърдата,в сравнение с жените, които не получават хормонална терапия. По-късните изследвания на жени, приемащи само естрогенова терапия, показват, че естрогенът е свързан с повишен риск от инсулт, но не и от инфаркт или рак на гърдата. Но самостоятелната терапия с естроген е свързана с повишен риск от развитие на рак на ендометриума (рак на лигавицата на матката) при жени в постменопауза, които не са с отстранена хирургично матка.

Въпреки положителните ефекти на хормоналната терапия, потенциално по-високият риск от развитие на някои заболявания прави решението за започването й трудно и отговорно. Всяка жена трябва да взема участие във вземането на решението. Когато рисковете в конкретния случай надвишават очакваните ползи, тази терапия не се препоръчва.

Хормоналната терапия включва естрогени или комбинация между естрогени и прогестини. Лекарят избира най-подходящия за конкретната жена медикамент. Изборът зависи от възрастта, какви са оплакванията на пациентката, дали се касае за перименопауза или менопауза, а също и дали е хистеректомирана. Много фактори, например личната здравна история, семейната история, тютюнопушенето, културата, необходимостта от контрацепция, етническата принадлежност и финансовите възможности, също играят роля в окончателното решение.

Налице е голям интерес в последните години за използването на т.нар. “биоидентична” хормонална терапия за жени в менопауза. Биоидентичните хормонални препарати са лекарства, които имат една и съща химична формула като тези, произведени естествено в организма. Хормоните са създадени в лабораторни условия чрез промяна на съединения, получени от естествено срещащи се растителни продукти. Някои от т.нар. биоидентични хормонални препарати са одобрени от Американската агенция за контрол на лекарствата и храните и са произвеждани от фармацевтичните компании.

Решението за хормонална терапия е много индивидуално, за което пациентът и лекарят трябва да вземат предвид присъщите рискове и ползи от лечението, заедно със собствената медицинска история на всяка жена. Понастоящем се препоръчва, че ако се използва хормонална терапия, трябва да се прилага в най-малката ефективна доза за възможно най-кратко време. Резултати от някои проучвания не подкрепят използването на хормоналната терапия за предотвратяване на хронични заболявания.

Оралните контрацептиви са друга форма на хормонална терапия, която често се предписва на жени в перименопауза за лечение на нередовно вагинално кървене. Преди започване на лечението лекарят трябва да изключи други причини за променливото вагинално кървене. Оралните контрацептиви често се дават на жени в преход към менопауза за регулация на менструалния цикъл, облекчаване на горещите вълни, както и за предоставяне на контрацепция. Списъкът на противопоказанията на оралните контрацептиви при жени в преход към менопауза е същият като този за пременопаузалните жени.

Локална (вагинална) хормонална терапия

Съществува и локално (т.е. прилагащо се директно във вагината) хормонално лечение за симптомите на вагинален естрогенен дефицит. Локалното лечение при менопауза включва вагинален пръстен, съдържащ естроген, вагинален естрогенен крем, или вагинални естрогенни таблетки. Понякога се комбинират локално и орално естрогенно лечение.

Антидепресантите са клас лекарства, известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. Те са показали, че са ефективни при контролиране на симптомите на горещи вълни в до 60 % от жените и се използват в някои случаи като фармацевтична терапия при менопауза. Въпреки това, антидепресантите могат да бъдат свързани със странични ефекти, включително намалено либидо или сексуална дисфункция..

Лекарства за високо кръвно налягане, включително клонидин, са толкова ефективни, колкото антидепресантите за горещите вълни, но не разполагат с ползите на антидепресантите, свързани с въздействието върху настроението и мислите. Въпреки това те заслужават специално внимание при жените, страдащи едновременно от високо кръвно налягане и горещи вълни.

Хомеопатична терапия

Larg6_26_2009homeopathy1

Хомеопатичните лекарства могат чувствително да облекчат повечето от симптомите на менопауза.Те са най-безвредното лечение преди и по време на менопаузата, защото стимулират естествения хормонален баланс без страничните ефекти на обичайната хормонална терапия.

Хомеопатията е ефикасно лечение също така за профилактика на остеопорозата и проблеми със сърцебиене и промени на кръвното налягане.

Eто и няколко особено често прилагани в менопаузата хомеопатични лекарства:

Lachesis mutus – Жена, на която й е винаги топло и не понася притискане под никаква форма – не може да носи стегнати яки, поло, стегнати бижута около врата, сутиен. Изключително приказлива, понякога подозрителна и ревнива. По време на менопаузата може да има подчертан афинитет към употреба на алкохол. В този период започва да се оплаква от сърцебиене, високо кръвно налягане, много чести топли вълни със зачервяване на лицето и врата, левостранни пулсиращи главоболия. Тежък предменструален синдром в последните години преди спиране на менструацията, като всички симптоми се облекчават от започване на месечното кръвотечение.

Sepia– Слаба жена, вечно уморена и изтощена. Раздразнителна, зиморничава. Топлите вълни са без зачервяване на лицето, но с обилно изпотяване. Тежест ниско долу в корема. Обилни кръвотечения, последвани от изтощение. Тенденция към птоза/спадане/ на матка, влагалище или вътрешни органи – пикочен мехур, черва, стомах.Чувство на отчуждение от семейството, липса на сексуално желание, липса на интерес към живота като цяло. Физическата активност – упражнения, танци, веднага подобряват и физическото й състояние, и нейното настроение.

Graphites – Ранна менопауза у зиморничава, бледа и мудна жена. Напълняване на тегло, често провокирано от намалена функция на щитовидната жлеза. Тежък запек, хемороиди, кожни обриви със задебеляване на кожата и сълзящи рагади.

Thuya occidentalis – Наддаване на тегло в областта на корема, задръжка на течности и целулит. Тенденция към мазна кожа, полипи, кондиломи, миомни възли, кисти. Дълготрайно лечение с конвенционални лекарства, противозачатъчни или повтарящи се ваксинации.